Project

Wat is eigenlijk een project? Zonder direct in een valkuil van definities te stappen, gaat het mij om hoe een bedrijf tegen dit concept aankijkt. Er zijn bedrijven die alleen maar projecten uitvoeren en er zijn bedrijven die projecten ontkennen. De eerste categorie zal alles uniek vinden en per project de flexibele organisatie optuigen die daar voor nodig is. Dat kunnen bijvoorbeeld pure verkooporganisaties zijn. De tweede is wars van project management en vindt dat de lijn alle wijzigingen makkelijk zelfstandig kan opvangen.

Een mooi voorbeeld van de eerste is een productie organisatie die afhankelijk is van bouwprojecten voor haar afzet. Ze produceren parkeervoorzieningen in de vorm van bijvoorbeeld slagbomen en betaalautomaten. Een project voor dit bedrijf kan dus bestaan uit 1 slagboom. Dit wordt vervolgens geheel gepland op zo’n ouderwets planbord, waar projecten en onderhoud door elkaar heen lopen.

Een groot schoonmaak bedrijf waar ik onlang was, ontkent projecten. Het organogram van dit bedrijf lijkt op een enkelvoudige hartslag. Heel lang een platte lijn, met ineens een enorme piek. Enkele duizenden mensen op de werkvloer en maar een kleine, hoge piramide van management. Het project voor de invoer van een generiek Europees proces dat al enkele jaren duurt is eigenlijk een stille dood gestorven. Elke poging om hier conform een bepaalde methode een mooi einde aan te maken stierf een stille dood. Dit weerspiegelde de planning.

Het mooiste hybride model vind ik de productie van Boeing vliegtuigen. In principe is dit lopende bandwerk. Echter wordt elk vliegtuig gepland alsof het een project is. Dit alles ondersteund door een Project Portfolio Management pakket waarbij de projectstatus dus een weerspiegeling van de productielijn is. Zo is de lijn project geworden. Ik weet alleen niet of dit volgens de Prince2 methode gebeurt.

Hoe kijkt uw organisatie tegen projecten aan?

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.